Skip to main content

شرکت توسعه معادن صدر جهان

محدوده معدنی دوشتور

محدوده معدنی دوشتور

موقعیت جغرافیایی و راه های دسترسی

محدوده مورد مطالعه در نزدیکی روستای دشتور از توابع شهرستان مشکین شهر در استان اردبیل واقع می­باشد. بهترین راه دسترسی به محدوده از طریق جاده آسفالته اهر- کلیبر می باشد، که پس از طی مسافت 35 کیلومتر در این مسیر جاده ییلاقی ورگهان از آن منشعب می­شود. این جاده نیز به روستای دشتور و ورگهان منتهی می­شود. چهار گوش کانسار دوست بیگلو در محل روستای دشتور قابل دسترسی خواهد بود.9

مختصات جغرافیایی محدوده اکتشافی دوست بیگلو

Y(UTM) X(UTM) ضلع
4272200 715500 A
4272200 718500 B
4271200 718500 C
4271200 715500 D

فعالیت­های اکتشافی انجام شده (قبل از سال 1400)

1- تهیه و جمع آوری مطالعات اکتشافی پیشین ، ارزیابی و تحلیل آنها و تعیین اولویت ها

2- تهیه نقشه توپوگرافی در مقیاس1000 :1با کمک دوربین نقشه برداری به مساحت 150هکتار

3- تهیه نقشه زمین شناسی معدنی در مقیاس 1000 :1 بر اساس نقشه توپوگرافی 1000 :1 با کمک دوربین نقشه برداری به مساحت 150 هکتار با هدف بدست اوردن وضعیت زون معدنی ،گسترش سطحی ، نقشه های آلتراسیون، نقشه های ساختاری و….

4- آنالیزنمونه ها جهت عناصر Cu، Pb، Zn، Mo، Auو … به تعداد 98 نمونه

5- تهیه مقاطع نازک، صیقلی، XRD به تعداد 40 نمونه جهت مطالعات سنگ­نگاری، کانی­نگاری و آلتراسیون

6- انجام عملیات ژئوفیزیکی با روش های, RS وIP مقاطع دایپل پس از انجام برداشت به آرایه مستطیلی ومگنتومتری به تعداد 3000 نقطه از هر دو روش

فعالیت­های اکتشافی انجام شده (سال 1400)

  1. پی جویی در گستره 3 کیلومتر مربع به منظور تعیین محدوده اکتشاف تفصیلی
  2. انجام عملیات ژئوفیزیک تکمیلی به روش IP-RS-5000 نقطه (1916 نقطه IP-RS 3200 نقطه مگنتو متری)
  3. احداث 23 ترانشه به متراژ 1600 متر و لاگینگ و نمونه برداری
  4. حفاری اکتشافی 9 گمانه تا پایان دی ماه به متراژ 1005 متر

b1a43564 3aa2 47df 8df1 6391c89f7be6 1024x768

 

مختصری از کانی­زایی کانسار دشتور- ورگهان (شواهد یک کانسار سولفیداسیون بالا)

به طور کلی کانی­زایی کانسار دشتور- ورگهان در ارتباط با یک استوک پورفیری است که در بخش شرقی و مرکزی ناحیه مورد بررسی برونزد دارد. این استوک دارای ترکیبی آندزیت تا توف آندیزیتی بوده و دو نمود کانی­زایی رگه­ای و استورک ورکی را در ناحیه ایجاد کرده است. بر اساس گسترش، شکل و نوع کانی­زایی در چهار گوش دشتور – ورگهان 5 زون کانی­زایی را شناسایی و تفکیک شده‌اند. کانی زایی استوک ورکی عموما در بخش بالایی و مرکزی استوک پورفیری در بخش غربی و مرکزی ناحیه گسترش داشته (زون­های 3، 4 و 5) و شامل شبکه­ای از رگه­­های سیلیسی همراه با دگرسانی آرژیلیک و Vuggy Silica می­باشد. بررسی رگه­های کانی­ زایی نیز حداقل چهار مرحله تزریق سیالات کانه دار را در ناحیه نشان می­دهد. در زون شماره 1 رگه­ها عموما شامل رگه­های باریتی- کربناته- سیلیسی Post-mineralization است.

این رگه­ها حاوی رگچه­های سیلیسی قهوه­ای حاوی اکسیدها و هیدروکسیدهای آهن نظیر گوتیت و هماتیت می­باشند. این دسته از رگه­ها در زون 2 نیز با شدت ضعیف­تر ادامه دارد. زون 2 همچنین حاوی 3 رگه سیلیسی- رسی است که به خوبی ساختارهای شانه مانند و ژئود مانند را نشان می­دهند. این دسته رگه­ها با چنین ویژگیهایی style اصلی کانی­زایی در کانسار دشتور- ورگهان را تشکیل می­دهد.

در زون 3 و 4 نیز دو نوع رگه با ویژگیهای ظاهری متفاوت نمود دارد، رگه های نوع اول همان رگه­های سیلیس- رسی با نمودهای شانه مانند و ژئودی است، این دسته از رگه­ها به لحاظ کانی­شناسی حاوی پیریت، مارکاسیت، گالن، کالکوپیریت و احتمالا آرسنوپیریت و سولفوسالت­های نقره است. شایان ذکر است که جهت تشخیص صحیح و دقیق پاراژنز کانی­زایی دشتور- ورگهان در این فاز اکتشافی 11 نمونه جهت تهیه مقاطع صیقلی و مطالعات کانی­شناسی اخذ شده است. دسته رگه­های دوم شامل رگه­های سیلیسی فشرده و خاکستری رنگ است، که در سطح تازه شکسته آن دانه­های سولفیدی بسیار ریزی نیز قابل مشاهده است که به احتمال قوی پیریت می­باشد. این رگه­ها دسته رگه­های اول را در برخی موارد قطع نمودند.

یکی از ساختارهای جالب توجه دیگر که در کانسار دشتور- ورگهان نمود دارد، نوعی دگرسانی وِیژه تحت عنوان (vuggy silica alteration of porphyry intrution) است. این ساختار در مرکز سیستم­ کانسارهای سولفیداسیون بالا بر اثر شستشوی سیالات اسیدی داغ ایجاد می­شود. ساختار یاد شده بسیار با اهمیت است، زیرا تخلل زیاد آن می­تواند جایگاهی برای تمرکز کانی­زایی بعدی یک سیستم اپی­ترمالی باشد. این ساختارها همچنین می­توانند به عنوان کانال­های عبوری سیالات کانه­دار بعدی نیز تلقی شوند، در اکثر مدل­های اپی­ترمالی مرتبط با استوک­های پورفیری این کانال­ها به صورت پایپ­ها و دیاترم­های برشی در بالای یک سیستم پورفیری نشان داده شده­اند. در کانسار دشتور – ورگهان ساختارهای یاد شده در بخش­ بالای استوک پورفیری در زون­های 4 و 5 به بهترین شکل ممکن نمود دارند، در این زون­ها برش­های هیدروترمالی تشکیل شده در کانال­های عبوری سیالات کانه­دار، ساختارهای vuggy quartz (که گاهی با کانی­های کربناته مس شامل مالاکیت و آزوریت، کانی­های سولفیدی نظیر پیریت، کالکوپیریت، گالن و مارکاسیت پر شده است) و دگرسانی­های آرژیلیکی تا آرژیلیکی پیشرفته مشاهده می­شود.

لازم به ذکر است که در طی این فاز اکتشافی، از تمامی انواع رگه­های کانی­زایی و همچنین سایر نمود­های کانی­زایی نظیر برش­های هیدروترمالی و ساختارهای استوک ورکی نمونه برداری سیستماتیک شده است. نمونه های اخذ شده جهت انجام آنالیزهای مربوطه به آزمایشکاه ارسال شده است.