معدن طلا و مس شادان – خراسان جنوبی
Projects

معدن طلا و مس شادان در 65 کیلومتری جنوب غربی شهر بیرجند واقع شده است…شادان نخستین ذخیره مس – طلا پورفیری شناخته شده در شرق ایران بوده که از لحاظ تقسیمات ساختاری در حاشیه شرقی بلوک لوت قرار گرفته است. این ناحیه به واسطه ماگماتیسم گسترده کالک آلکالن و آلکالن، محل مناسبی برای تشکیل ذخایر مس پورفیری بوده و میتواند دومین کمربند مهم مس پورفیری ایران بعد از زون ارومیه-دختر باشد.
کانی سازی در محدوده شادان
کانی سازی در شادان برای عناصر مس، طلا، مولیبدن و کمتر سرب و آنتیموان صورت گرفته که در چند تیپ خاص رخ داده است و بایستی برای حصول نتیجه مطلوب در تجزیه و تحلیل پتانسیل کانی سازی محدوده تیپها دستهبندی شوند.
- کانی سازی نوع پورفیری:
بخش اعظم و مهم رخداد کانیزایی در محدوده (حدود 12 هکتار) است که شامل انواع سیستم کانی زایی پورفیری به صورت استوک ورک و پراکنده در داخل توده پورفیری شادان و همچنین سنگهای میزبان توده می باشد.
- کانی سازی نوع رگه ای:
این نوع کانی سازی بعد از سیستم پورفیری در محدوده تشکیل شده و عموما در امتداد شکستگی ها دیده می شود. در بیشتر محدودهی معدن، ضخامت رگهها تا 20 متر و طول آنها بیش از ۵00 متر است که در کنار کانهزایی پورفیری از پتانسیل معدنی بالایی برخوردار می باشد.
- کانی سازی طلای نوع پلاسری:
این نوع کانی سازی حاصل فاز فرسایش و تخریب کانی سازی های بالا دست محدوده معدنی است.

فعالیت های انجام شده
- نقشه 1:25000 زمین شناسی: این نقشه بر حسب مطالعات زمین شناسی اولیه و با استفاده از تصاویر ماهواره ای Landsat-ETM و TERRA-ASTER و برداشتهای صحرایی تهیه شده است.
- بررسیهای ژئوشیمی آبراههای: پس از تفکیک نواحی مستعد زمینشناسی بر روی نقشهی توپوگرافی 1:50000 و تعیین محدودهی کار.
- نقشه ی 1:10000 آلتراسیون های منطقه: این نقشه در مقیاس 1:10000 بر پایهی مطالعات صحرایی و تعبیر و تفسیر دادههای ماهوارهای تهیه شده است.
- نقشهی زمینشناسی با مقیاس 1:5000: این نقشه بر روی دادههای توپوگرافی مناسب و بر اساس پردازش دادههای ماهوارهای سنجندهی ASTER در مساحت 5/8 کیلومتر مربع تهیه شده است.
- نمونه برداری لیتوژئوشیمیایی: نمونه برداری به شکل منظم در یک شبکه ی 100× 100 متری و به تعداد 360 نمونه و در یک شبکه ی متراکمتر 30×30 متر به تعداد 115 نمونه، توسط شرکت ریوتینتو انجام گرفته است. نتیجهی این بررسیها معرفی 4 آنومالی که به ترتیب A تا D نامگذاری شده اند می باشد.
- مغناطیس سنجی: در مساحتی حدود 5/3 کیلومتر مربع، در 547 ایستگاه و در یک شبکه ی 70× 70 متری انجام شده است.
- ژئوالکتریک IP-RS: 2255 ایستگاه بر روی 14 نیمرخ در انطباق با ترانشه ها، انتخاب و برداشت شده است.
- حفر ترانشه های اکتشافی: تعداد 14 ترانشه، عمود بر عوارض زمین شناسی، در راستای مقاطع ژئوفیزیک، با روند عمومی شمال شرق – جنوب غرب طراحی و احداث شده است و 663 نمونه از آنها برداشت شده است.
- نقشه ی زمین شناسی با مقیاس 1:1000: این نقشه در مساحتی حدود 300 هکتار با برداشت مستقیم زمینی و با هدف وضعيت زون معدني، آلتراسيون ها و مطالعات دقيق مينرالوگرافي تهیه شده است.
- نقشه ی توپوگرافی با مقیاس 1:1000: این نقشه بر پایه ی انتقال نقاط ژئودزی در مساحتی حدود 300 هکتار تهیه شده است.
- طراحی شبکه حفاری: شبکه ی حفاری 100×100 متر بر پایه مطالعات قبلی طراحی شده و پس از آن طراحی شبکه 50×50 متر بر روی تمامی آنومالی ها نیز صورت گرفته است.
- حفاری مغزه گیری: 21500 متر حفاری در 92 حلقه گمانه و تهیه لاگ مغزهها.
- برداشت 35 نمونه از آلتراسیون ها: جهت مطالعه ی تغییرات کانی شناسی سنگها.
- مدلسازی و تخمین ذخیره ی کانسار نوع پورفیری شادان: با استفاده از اطلاعات گمانه ها مدلسازی و تخمین ذخیره برای طلا و مس در کانسار مس – طلای شادان انجام گرفته است.
- طراحی استخراج و تعیین حد نهایی و پیت بهینه معدن.
- انجام مطالعات فرآوري بر روي نمونه کانسنگ مس ـ طلای شادان به موازات در سه شرکت ملی و بین المللی.
- بررسی فنی و اقتصادی طرح و تهیه طرح کارخانه و مشخصات تجهیزات مورد نیاز.
- ساخت کارخانه پایلوت نیمه صنعتی جهت استحصال طلا از کانسار پلاسر.
